Over de methode

EigenwijsNext is de complete digitale muziekmethode voor het digibord in de klas. Het bevat lessen voor alle groepen én de grootste verzameling van de leukste kinderliederen voor de basisschool.

Wil je enkele voorbeelden van lessen en van liedjes zien? Ga dan rechtstreeks naar de proefomgeving

Eigenwijs Next bestaat uit:

 • Muziekwijs: 120 lessen voor alle groepen in een complete doorgaande leerlijn gebaseerd op het SLO- leerplankader. Daarnaast bevat Muziekwijs  ruim 500 liedjes en karaokeversies uit Eigen-wijs, Kleuter-wijs, Moet je doen en een schat aan nieuwe Engelse liedjes voor de Engelse taalles (Zing-wijs).
 • Dramawijs: 40 lessen voor alle groepen in een complete doorgaande leerlijn gebaseerd op het SLO- leerplankader. 
 • Danswijs: 120 lessen voor alle groepen in een complete doorgaande leerlijn gebaseerd op het SLO- leerplankader. 
 • Beeldwijs: 180 lessen voor alle groepen in een complete doorgaande leerlijn gebaseerd op het SLO- leerplankader. 

 

 

Voor wie

De basisschool
Iedere schoolklas kan zelfstandig met EigenwijsNext werken. Het programma is direct op alle digiborden in de gehele school te benaderen. 

De muziekschool
Tijdens de muzieklessen kan Zingwijs worden gebruikt om liedjes te laten horen, mee te zingen of om met een instrument mee te spelen. Let ook op de instrumentale versies van de opnamen!

Pabo en opleiding tot klassen-assistent 
Studenten werken tijdens de muzieklessen in het vaklokaal met EigenwijsNext en raken zo bekend met de mogelijkheden. Voor pabo-studenten van veel opleidingen is een tientjesabonnement verkrijgbaar.  Klik hier om dit te bestellen.

Zing-wijs

Je hebt in EigenwijsNext – Zing-wijs keus uit ruim 500 liedjes.

 • Je kunt heel eenvoudig zoeken op thema, groep, trefwoord of bundel.
 • Je vindt er alle notenvoorbeelden, tekst en gezongen voorbeelden.
 • Jouw leerlingen maken kennis met een grote variatie aan liedjes en stijlen. Country, hiphop, jazz en kamermuziek komen binnen hun bereik door de verschillende begeleidingen van de liedjes.
 • Je treft honderd unieke Engelstalige liedjes aan, ingedeeld in de thema’s van Engels-in het-Basisonderwijs (Eibo): op straat, tellen, dieren enzovoort. Je kunt ze daarom uitstekend gebruiken bij het vak Engels op de basisschool.

Muziek-wijs

Met EigenwijsNext - Muziekwijs haal je een complete muziekmethode voor het digibord in huis. De lessen zijn gebaseerd op de vernieuwde doorgaande leerlijn muziek van de SLO. Muziek-wijs bevat ca 140 digitale muzieklessen voor alle groepen van de basisschool.

 • Je kunt alle lessen geven vanaf het digibord.
 • Werkbladen en andere leerling-materialen kun je uitprinten of op het digitale schoolbord presenteren.
 • Je kunt kiezen uit verschillende werkvormen voor een half uur tot drie kwartier les.
 • Je hebt keuze uit allerlei muzikale en niet-muzikale onderwerpen.  

Beeldwijs

Informatie over de nieuwe Beeldwijs methode volgt binnenkort.

Dans-wijs

EigenwijsNext heeft naast lessen muziek ook lessen voor dans: Danswijs. De (meeste) danslessen zijn zo geschreven dat ze samenhangen met de lessen muziek. In het Overzicht is de relatie tussen de lessen dans en de lessen muziek goed te zien. De veerig danslessen zijn op twee manieren bereikbaar: via de knop ’danswijs’ of via het filter -Onderdeel -Danswijs. Klik hier voor een demoles ‘dans’.

Drama-wijs

Drama-wijs

De dramalessen zijn net als de danslessen ontwikkeld in samenhang met de muzieklessen. In het Overzicht op de homepage is die relatie zichtbaar. De dramalessen zijn op twee manieren bereikbaar: via de knop ’dans-wijs’ of via het filter -Onderdeel -Dans-wijs

Didactiek

EigenwijsNext is gebaseerd op de nieuwste inzichten. Het sluit aan bij het Creatief proces en de 21e Eeuwse vaardigheden

Automatisch inloggen

Op sommige scholen wordt het gebruik van EigenwijsNext wat geremd doordat elke keer weer het wachtwoord ingevuld moet worden. Het is mogelijk om automatisch in te loggen via een eigen snelkoppeling op het bureaublad van uw computer/digitaal schoolbord. 

Wilt u ook gebruik maken van deze service? Stuur een mail met uw gebruikersnaam naar info@eigenwijsnext.nl en u krijgt de code voor een snelkoppeling terug. 

Thuisgebruik

Diverse scholen hebben het verzoek om de site na schooltijd open te stellen voor collega’s die hun lessen of liedjes thuis willen voorbereiden. Daarom kan elke leerkracht na 15.00u ook thuis inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de school.

Om te voorkomen dat de school overdag niet kan inloggen als een leerkracht toch onder schooltijd thuis het programma wil gebruiken, kan het IP-adres van de school als prioriteit worden ingevuld.  Een email naar info@eigenwijsdigitaal.nl met gebruikersnaam en IP-adres van de school volstaat! 

TIP: zo vind je je IP-adres: https://www.watismijnipadres.nl

Instrumentenlijst

Voor het muziekonderwijs in de basisschool zijn muziekinstrumenten nodig.
Een overzicht van de te gebruiken schoolinstrumenten in EigenwijsNextvind je hier

Adams Musical Instrument heeft in overleg met 'Meesters in muziek' voor EWD een kwalitatief uitstekend basispakket ontwikkeld: klik hier om om dit basispakket te bekijken en/of te bestellen.

 

Methodes vergelijken

Het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) heeft voor leerkrachten die een muziekmethode moeten kiezen, een praktische vergelijkingstool ontwikkeld. Dit document kun je hier downloaden van de site van het LKCA. We zijn wel een beetje trots op onze scores!