Blog Eigenwijs

 
1 maart 2018 - 12:10. Rinze van der Lei

Groepsaanduiding

Ook uit het S.O. kwam de vraag of de groepsaanduiding bij de lessen van Muziek-wijs zou kunnen vervallen. De lessen van bijv. groep 5 zijn voor kinderen met beperkingen van 12 jaar beter te volgen dan de lessen uit groep 8. Klik op de groepsaanduiding en het verdwijnt. 

Lees verder
20 september 2017 - 10:50. Rinze van der Lei

Voor Pabostudenten

Vanaf dit schooljaar kunnen Pabo- en conservatoriumstudenten in Nederland en België een studentabonnement voor €10,00 aanschaffen. Zo werkt Eigen-wijs Digitaal ook actief mee aan de duurzame verankering van kwalitatief goed muziekonderwijs op de Pabo’s. Niet voor niets heeft de overheid ook daar subsidies voor gegeven. Kijk hier voor meer info.

Lees verder
2 januari 2017 - 12:35. Rinze van der Lei

Jaar van de subsidies

Het jaar 2016 is voor het vak muziek in het basisonderwijs het jaar van de subsidies geworden. Veel scholen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheden om het vak muziek beter op het rooster te krijgen. Wat me daarbij verbaast is dat ze lang niet allemaal ook krachtig inzetten op de invoering van een methode. Misschien heeft het wel verband met de

Lees verder
2 januari 2017 - 12:35. Rinze van der Lei

Voortgang

De ontwikkeling van de lessen van EigenwijsDigitaal vordert gestaag. Hoewel de meeste lessen gebaseerd zijn op (de tweede uitgave) van Moet je Doen, kost het omwerken van de lessen naar een digitale vorm haast nog meer tijd dan het uitschrijven van de volledige lessen. We zijn toen twee jaar bezig geweest met het schrijven van Moet je doen; we zijn nu een jaar bezig met het digitaliseren van de lessen. En het zal nog wel een jaartje duren voordat alles echt klaar is.

Lees verder
2 januari 2017 - 12:30. Rinze van der Lei

Muziek in het Speciaal Onderwijs

Jaren heb ik het gevoel gehad dat er weinig aandacht was voor de muzikale ontwikkeling van kinderen in het Speciaal Onderwijs. De aandacht was zo gefocust op taal en rekenen dat er nauwelijks tijd was voor de creatieve ontwikkeling van deze kinderen. Het is natuurlijk vreselijk belangrijk dat kinderen kunnen lezen en schrijven en met getallen omgaan: het zijn basisvaardigheden in onze maatschappij. Pedagogisch kun je natuurlijk ook wel vragen stellen bij onderwijs dat alleen maar bezig is met dingen waar de kinderen moeite mee hebben. Naast het feit dat muziekonderwijs kinderen algemene vaardigheden leert (concentreren, taalontwikkeling, lezen, motorische vaardigheden, sociale vaardigheden, enz) kan muziek ook bij veel kinderen een enorme verrijking van hun leven bieden. 

Lees verder
«vorige12345volgende»